BOR XMD333 pe scurt este cea mai usoara janta de aluminiu din lume cu “eyelet”-uri. Are o greutate medie de 320 de grame, insa am intalnit si modele de sub 300 de grame ! Este fabricata in Germania si este cunoscuta si este folosita si de alte branduri printre care amintim doar arhicunoscutul FRM.

Este o janta tubeless ready, astfel cauciucurile pot fi folosite cu presiuni intre 1.8 si 3.5 bari. Datorita “eyelet”-urilor aceste jante suporta tensiuni la spitare de pana la 1150Nm. Sunt disponibile in mai multe culori anodizate: negru, albastru si rosu, iar pe alb sunt “powder coated”. Aceasta ultima tehnica adauga niste grame in plus la totalul jantei (aprox. 20grame). Este disponibila in trei variante: 24, 28 sau 32 de spite. Mai multe detalii gasiti pe site-ul oficial B.O.R. Germany.

Noi am testat doar varianta neagra, cu spite Sapim CX-Ray dar si Sapim D-Light, cu nipluri de aluminiu, mai mult tubeless decat cu camera, spitata in 3 atat pe fata cat si pe spate. Ah, pana nu uitam dorim sa va anuntam ca aceste jante sunt disponibile atat pentru roti de 26, cat si 650b sau 29er !

Dupa un an de zile de folosire, nu a avut nevoie de nici un fel de centrare. Nu am reusit sa rupem nici o spita, chiar daca nu au fost menajate. Sunt suficient de rigide pentru un rider de 75 de kg, chiar daca limita maxima este de 85 de kg. Pentru riderii mai grei, exista versiunea XMD388, identica cu XMD333, doar ca e mai grea, suporta presiune mai mare in cauciucuri si limita maxima a riderului creste la 100kg.

In orice caz, am fost foarte incantati de acest produs si il recomandam cu caldura atat cuiva care vrea sa aiba un bike usor sau participa la competitii de XC sau Marathon. Niste roti usoare au un impact mare, in sensul pozitiv, nu cred ca e nevoie sa incepem sa explicam fizica din clasa a 5-a.

O alta recomandare ar fi ca noile voastre roti, mai ales daca alegeti niste produse premium, sa fie construite de un mecanic specializat si experimentat. Astfel va veti putea bucura de calitatea unor produse usoare.

In final, dorim sa va spunem ca o mare parte din produsele B.O.R. Germany, sunt importate in Romania de catre primul si singurul magazin dedicat doar produselor premium si light-weight din Romania si anume Cycle Master. Preturile lor sunt foarte atractive si competitive cu cele mai mari magazine de piese din Germania si restul Europei. De ce? Pentru ca le place sa fie la inaltime.

Acolo si construiesc roti, dar ofera si consultanta in cazul unei achizitii noi de biciclete usoare, astfel incat sa fie adaptate pentru fiecare om in parte, in functie de buget si greutate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.