Sambata 7 aprilie 2012, Padurea Faget dinCluj-Napocaa fost gazda editiei cu numarul trei a competitiei internationale Maros Bike XCO Cup care in acest an a fost ridicata la nivel de UCI class 1, aceasta insemnand mai multe puncte si premii mai mari pentru competitorii elite, contand ca si competitie de calificare si selectie pentru Jocurile Olimpice care se vor desfasura in acest an la Londra.

In competitia UCI s-au inscris 36 de sportivi la Elite Men, 6 la categoria Elite Women si 69 sportivi pentru categoriile Hobby/Open, din 7 tari diferite printre care s-au numarat 6 campioni nationali si 3 participanti la Jocurile Olimpice din trecut, la start fiind prezenti

si castigatorii editiilor precedente. Desi vremea a fost buna in saptamana competitiei, chiar si in ziua premergatoare la antrenamente, in noaptea dinaintea competitiei a plouat astfel organizatorii care erau pe punctul de a scurta traseul, folosind sectiunea “Rain Option”, fapt care ar fi eliminat urcarea emblematica “Roots” deoarece aceasta este lunga si abrupta, cu un mix de radacini, bolovani si noroi lipicios. Totusi cu mai putin de o ora inaintea startului, organizatorii impreuna cu comisarul UCI au hotarat ca sectiunea “Roots” s-a uscat suficient astfel incat cei mai buni concurenti sa o poata parcurge integral pe bicicleta. Astfel traseul a avut o lungime de 4.65 km si 185 m total ascensiune pe tur pentru elite si aproximativ 4,3 km pentru Hobby / Open.

Startul pentru Elite Men s-a dat la ora 12:00 si au avut de parcurs 6 ture de traseu asa cum a fost programat iar Elite Women au plecatla un minut in spatele barbatilor si au avut de parcurs 5 ture de traseu, mai mult cu un tur decat estimasera clubul organizator, decizia fiind luata de catre comisarul international. Dupa primul tur principalii favoriti: campionul Poloniei – Marek Galinski (JBG-2) impreuna cu Campionul Ungariei si castigatorul editiei precedente – Parti Andras (Euro One- Wabeber’s) s-au detasat de grupul urmaritor si au continuat in duel urmatoarele doua tururi. Ceva probleme tehnice l-au facut pe Galinski sa piarda contactul cu Parti, ocazie cu care acesta a accelerat si s-a detasat incepand cu turul patru. Ritmul impus de campionul Ungariei l-a facut pe Marek Galinski sa piarda teren in fata lui Andras Parti care castiga pentru a doua oara consecutiv aceasta competitie, avand chiar un timp mai bun cu cateva zeci de secunde fata de anul precedent, cand traseul a fost scurtat din cauza noroiului, folosind sectiunea “Rain Option”. Cu siguranta Parti a fost foarte motivat sa castige aceasta competitie, deoarece era una dintre cele trei competitii alese de lotul Ungariei pentru selectia sportivului care va participa la Jocurile Olimpice din acest an.

Podiumul a fost completat de polonezii Marek Galiniski locul 2 si Adrian Brzozka locul 3, ambii de la JBG-2 Professional MTB Team, in timp ce campionul Slovaciei si castigatorul primei editii – Michal Lami s-a clasat pe locul 4, topul primilor cinci fiind completat de germanul Benjamin Sonntag. Primul rider roman din clasament si singurul care a reusit sa se claseze in puncte a fost campionul national Oprea Tudor de la Pro Cycling Geiger Team clasat pe locul 11.

La Elite Women, a castigat Barbara Benko (Focus MIG Team) dupa ce s-a detasat inca de la inceputul primului tur de restul concurentelor, asa cum era de asteptat. Cursa aici a fost insa animata de duelul dintre Dosa Eszter (Ungaria) si  Tereshchuk Marta (Ucraina) cea din urma reusind sa se claseze pe locul secund, cu doar 30 secunde avans in fata ciclistei din Ungaria. La cursa Hobby / Open, startul s-a dat la ora 10 fapt care a facut ca traseul sa fie mai noroios decat la Elite. Ei au avut de parcurs 4 ture de traseu, a cate 4,3 km, ceva mai scurt decat la elite, folosind sectiunea „Rain Option” asa cum a fost anuntat pe site. Castigator absolut in cursa Open, a fost juniorul Losonti Cristian de la Pro Cycling Geiger Team care s-a impus inca de la inceput. Competitia a fost organizata de Clubul Sportiv Maros sub egida Federatiei Romane de Ciclism si a Uniunii Cicliste Internationale, cu sprijinul Crucii Rosii, Clujul Pedaleaza si Clubul CMC29. Buget total de premiere a fost de 5000 Euro fiind oferit de catre Maros Bike, distribuitor in Romania pentru marci de renume precum Cannondale, Focus Bikes, Univega, Kalkhoff, Drag, BBB Parts, Continental, Magura si Bellelli.

 

Parteneri de promovare au fost: Zile si Nopti, Revista Mbike.ro, Ciclism.ro, Dirtbike.ro, Freerider.ro, Light-Bikes.ro, Bast, Biciclistul.ro si Liberinmiscare.ro

UCI C1 Elite Men (top 15 – locurile punctete si premiate international)
Mai multe detalii pe www.cupa.marosbike.ro/ro/ si www.facebook.com/marosbikexco
1 2 Parti András Hungary Euro One-Waberer`s Team/Hungarian National Team 6 1:33:06
2 1Marek Galinski Polland JBG-2 Professional MTB Team 6 1:35:07
3 10 Adrian Brzózka Polland JBG-2 Professional MTB Team 6 1:36:12
4 3 Lami Michal Slovakia 6 1:37:08
5 9 Sonntag Benjamin Germany BikeHausDurango 6 1:37:15
6 4 Buruczki Szilárd Hungary Merida K?bányai TC /Hungarian National Team 6 1:40:04
7 6 Juhász Zsolt Hungary Euro One-Waberer`s Team/Hungarian National Team 6 1:40:46
8 18 Bartlomiej Wawak Polland JBG-2 Professional MTB Team 6 1:41:45
9 8 Blazsó Márton Hungary 6 1:43:56
10 17 Csielka Mark Hungary Euroone-Waberer`s UCI MTB Team6 1:44:25
11 33Oprea Ovidiu Tudor Romania Pro Cycling Geiger Team 6 1:44:53
12 29 Lami Frantisek Slovakia 6 1:45:12
13 31 Liyubuy Anton Ucraina 6 1:45:29
14 11Marko Popovic Serbia Serbian MTB National Team 6 1:46:19
15 13 Bogar Gabor Hungary Euroone-Waberer`s UCI MTB Team6 1:49:40

 

Informatii preluate din comunicatul oficial de presa

Foto: Iuliu Vuscan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.