Gripurile, mansoanele sau manerele, fiecare dupa cum le cunoaste sunt printre cele mai mici si mai ieftine piese de pe bicicleta fiecaruia, insa rolul pe care acestea il au este foarte important.

Alaturi de alte piese, cum ar fi saua sau pedalele, gripurile sunt punctul de legtura al vostru cu bicicleta, astfel ca niste gripuri bune ajuta la un comfort sporit, reduc oboseala si implicit timpul de reactie.

De asemenea niste gripuri de proasta calitate pot sa provoace chiar si accidente, datorita tocirii sau rasucirii acestora pe ghidon. Astfel ca nu intotdeauna ce e mai usor e si mai bun.

Noi am studiat aceasta problema in detaliu si am ajuns la niste gripuri, sa zic asa, mai rare prin partile astea ale Europei si anume: gripurile din silicon de la ESI. Acestea sunt relativ usoare (35grame modelul Racer fata de cele 50 declarate de producator), iar pentru cei cu mainile mai mari exista modelul Chunky, care in teorie are 60 de grame, practic si acesta e mai usor !

Acestea sunt fabricate in Statele Unite ale Americii dintr-o spuma de silicon, lucru care ofera un “feeling” aparte fata de orice alt grip din burete. Pe langa toate aceste lucruri, gripurile ESI vin intr-o multitudine de culori, astfel ca voi le puteti asorta cu bicicleta voastra sau din contra puteti sa faceti sa iasa in evidenta.

ESI sunt folosite de riderii din Cupa Mondiala din care e suficient daca amintim pe: Julien Absalon, Emily Batty, Lene Byberg, Christoph Sauser, Burry Stander sau Jose Antonio Hermida.

Din ce am testat noi am remarcat mai multe lucruri pozitive:

aderenta: indiferent de conditiile atmosferice, mana nu a alunecat niciodata de pe grip

comfortul: datorita spumei de silicon din care sunt fabricate, comfortul este imbunatatit fata de oricare alt grip testat de noi pana acum

rezistenta in timp: aici nu putem sa confirmam nimic, insa cei de la ESI declara ca sunt rezistente la razele UV si in timp acestea nu se intaresc

intretinerea: este foarte simpla, se spala foarte usor. De asemenea se monteaza/demonteaza foarte simplu, fara a mai folosi fixative de par, lipici sau alte improvizatii.

Avantajul fata de niste gripuri lock on este faptul ca sunt cu cel putin 100 de grame mai usoare, nu zgarie ghidonul, in special daca acesta este de carbon. Intr-adevar acestea se monteaza/demonteaza mai rapid decat gripurile ESI, insa nu cred ca acest lucru sa fie un impediment in achizitionarea uneia sau mai multor perechi.

Daca doriti si voi sa va convingeti de calitatea lor, ne puteti da un mail pentru a va pune in contact cu cei care aduc in tara noastra gripurile ESI.

Text, test si foto: Vlad Sabau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.