Modelul XC 717 Disc, de la Mavic, este cea mai usoara janta after-market oferita de acestia. Din start dorim sa precizam ca aceasta janta se foloseste strict pentru Cross Country.

Este construita din Maxtal, un aliaj special din aluminiu 6000 pentru o rezistenta si rigiditate crescuta. De asemenea beneficiaza de tehnologia SUP: Soudé Usiné Process, adica janta este sudata, si nu capsata ceea ce ofera inca un plus de rigiditate si stabilitate in curbe.

E adevarat ca nu toate jantele au 395 de grame cat se lauda ei, cea mai usoara de care am avut parte a fost de 398 de grame iar cea mai grea de 405. Nu e o mare tragedie, dar oarecum le scade din credibilitate. Nu se poate spune la fel si despre calitatea acestui produs.

De asemenea dupa indelungi teste de-a lungul anilor, avem cuvinte de lauda pentru aceste jante. Am folosit in 3 ani 8 jante 717, pe mai multe biciclete, cu multe tipuri de cauciucuri. Fiind construita atat cu spite DT, modelul Revolution, cat si cu Sapim CX Ray, doar cu nipluri de aluminiu, au rezistat foarte bine atat antrenamentelor, turelor, cat si concursurilor de XC si Maraton, intretinerea si centrarea jantelor fiind o chestie foarte rara. E bine sa stii ca ai o janta rezistenta si ca nu trebuie sa mergi cu frica, ca poate poate se intampla ceva.

Fata de alte jante, cum ar fi Sun Rims DS-2XC, cauciucul se monteaza foarte usor, in functie de modelul acestuia se poate monta si fara leviere (cum a fost si cazul cauciucurilor Continental). De asemenea cu un kit tubeless, cum ar fi cel oferit de Joe’s No Flats, care are un raport calitate/pret foarte bun, aceste jante se pot converti in tubeless iar daca sealantul introdus e suficient de mult timp de aproape un an poti sa fi scutit de pene de cauciuc.

Janta are o gaura suficient de mare pentru a introduce o valva auto, dar vine standard cu un adaptor care se pune in janta pentru a monta fara probleme o valva presta.

Profilul destul de ingust in schimb nu permite montearea unor cauciucuri foarte groase si o face putin flexibila in lateral insa nu foarte semnificativ.

Pentru o janta destul de usoara pretul este acceptabil, dat fiind faptul ca este si o investitie pe termen lung.

In final dorim sa precizam faptul ca acest model este recomandat STRICT pentru XC, nefiind deloc indicat pentru probe mai dure !

foto: light-bikes.ro

foto & text: Vlad Sabau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.