Desi nu cred ca se stie, KMC este o firma infiintata acum mai bine de un sfert de veac, mai precis in 1977. In 1986, KMC a inceput sa produca mai multe modele de lanturi pentru binecunoscuta firma Shimano, colaborarea continuand si in zilele noastre.

In prezent KMC produce 150.000 km de lant in fiecare an, avand reprezentanti in peste 130 de tari, fiind lider de piata. In dorinta sa de a oferi ce este mai bun pentru clientii sai, KMC se afirma si prin lanturile sale foarte usoare, o ispita pentru cei care au virusul gramelor in sange. Astfel ca va prezentam un test facut cu lantul KMC X9SL incepand cu luna noiembrie 2009.

Desi in mare parte a fost iarna, si conditiile destul de dificile, dar am putut pana in acest moment sa il testam credem noi in toate conditiile meteo posibile. Multi afirma, in necunostinta de cauza, de cele mai multe ori, ca astfel de lanturi, destul de โ€ždecupateโ€, desi e un termen putin mai neortodox, rezista mai putin si se pot rupe mai usor. Testand acest lant, o varianta noua si imbunanatita, dorim pe aceasta cale sa ii contrazicem!

Lantul desi este foarte usor, are capabilitati de a schimba foarte bine si pe deasupra si sare in ochi (e adevarat, doar varianta aurie). Pe deasupra este compatibil cu orice sistem de transmisie pe 9 viteze, astfel ca daca vrei un lant usor si chiar daca preferi Shimano sau Sram, te poti bucura de beneficiile lui X9SL.

Noi l-am folosit pe o transmisie completa Sram, folosind 110 zale si cheita rapida oferita cu lantul (255gr la 110 zale vezi foto mai jos), numita Missing Link. Aceasta cheita este foarte folositoare, putand demonta lantul in doar cateva secunda pentru a fi curatat, nu mai este nevoie de scule pentru a face aceasta operatie si scade cu peste 85% sansele de al rupe. Personal, cred ca lanturile se rup in 95% din cazuri, datorita ciclistului care ori foloseste combinatii anormale ori schimba in forta, ceea ce nu prea este recomandat. De asemenea aceste cheite se pot refolosi cu inca unu sau doua lanturi desi nu este recomandat.

Sa revenim insa la parerile care ni le-a lasat lantul. L-am folosit in mare parte iarna, care in acest an a fost destul de lunga si capricioasa, astfel ca am avut parte de zapada, carari si drumuri ude, sare, nisip. Avand in vedere toate aceste conditii lantul schimba foarte bine, neavand nici o problema majora. Singurul lucru care l-am observat a fost faptul ca mai are foarte scurte intarziere la schimbare cateodata, cand e mai murdar, desi datorita gaurilor am observat ca noroiul nu prea mai sta pe lant. Lantul testat a fost modelul gold, care de fapt e un tratament cu nitrit de titan, ceea ce intareste materialul si il netezeste, facandu-l astfel mai rezistent in timp. Pentru a oferi o calitate a schimbarii vitezelor mai buna, au folosit o tehnilogie numita X-Bridge, zalele exterioare avand un design mai special in forma de X.

Din informatiile care le avem, se pare ca noul model este mult mai bun decat predecesorul, si decat alte lanturi usoare de pe piata. Noi suntem foarte satisfacuti de calitatile si greutatea acestui lant astfel ca il putem recomanda oricui cu mare placere.

foto & text: Vlad Sabau

8 thoughts on “Test: KMC X9SL

 1. Silviu

  Mi-am luat un lant KMC X10SL pt cursiera mea si merge impecabil de mai bine de jumate de an ๐Ÿ™‚

  Sunt multumit si voi continua tot cu KMC

 2. ADR

  De tinut tine binisor,de rupt nu se rupe,dar de indoaie foarte usor la schimbari in forta.

 3. light-bikes

  posibil, in testele noastre nu l-am indoit. probabil ai modelul vechi. iti dai seama de el dupa nituri, care sunt mai pline…

  dar oricum nu recomandam sa schimbi in forta, am scris si in test ๐Ÿ™‚

 4. light-bikes

  Unu la mana: este ultimul comment care intra pe site care nu are o adresa de mail valabila!
  Doi la mana: testul este facut la KMC X9SL nu Ultegra de 10 viteze. Lanturile Ultegra, Dura Ace, XTR sunt facute de Shimano nu de KMC, si dupa cum s-a mai discutat si citit din presa de specialitate din vest, modelul testat de noi este laudat in vest. Probleme in schimb au si lanturile Sram pe 10 sau cele Campa pe 11.

  Deci comentariile fara rost, nu isi au locul aici.

  Va multumim anticipat

 5. danutzsawa

  cat costa un astfel de lant si unde se gaseste ?

 6. light-bikes

  da-ne un mail si te putem lamuri, pt a nu face reclama pe site ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.