Duminica 26 septembrie 2010 a avut loc cea de-a patra editie a maratonului clujean de mountainbike, din Muntii

Gilaului, Maros Bike Marathon, considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase si grele maratoane din tara.
Competitia a fost organizata de catre Clubul Sportiv Maros, sub egida Federatiei Romane de Ciclism si Triatlon, fiind inscrisa in calendarul Uniunii Cicliste Internationale, Class 3.
La start s-au aliniat 254 de concurenti din Romania, Ungaria si Ucraina, sportivi cu licenta si mai ales amatori. Ei au putut alege unul din cele doua trasee: Marathon 80 km cu 2600 m diferenta de nivel sau Open Race 50 km cu 1730 m diferenta totala de nivel. Traseul scurt a avut o sectiune noua in straseu, inlocuindu-se coborarea monotona pe drumul de piatra dintre Manastirea Muntele Rece si satul Uzina, cu o sectiune care trecea creasta Paltinei si care oferea mai multa diversitate. Aceasta sectiune a fost pe gustul celor mai multi dintre participanti insa din pacate a adus si ceva probleme. O concurenta s-a accidentat destul de grav fiind necesara interventia in zona a Crucii Rosii si transportarea cu Ambulanta la spital in timp ce altii s-au ratacit, inclusiv arbitru, din cauza unor localnici care au rupt total marcajele intr-o intersectie dupa Manastirea Muntele Rece.
La proba de marathon, lupta pentru primul loc s-a dat intre Logigan Lucian de la CS Muresul si Blazso Marton de la Bringabanda Ungaria, cei doi ruland impreuna jumate din traseu, la final castigatorul fiind Blazso Marton. Locul 3 la general a fost adjudecat de catre Kis József de la Merida Maraton Team Cst Ungaria, el fiind castigatorul la categria sa de varsta, 80 km Hobby Men 30-39.
“Traseul a fost foarte interesant, unele sectiuni erau rapide si periculoase asa ca mi-a placut mult. In prima parte am mers impreuna cu cel mai bun rider roman care e foarte puternic si am incercat sa atac dupa doua ore ca sa imi pot pastra locul intai dar a fost foarte greu. Nu am avut probleme de orientare fiindca aveam gps, dar nu au fost probleme cu marcajele decat intr-un singur loc” ne spune castigatorul maratonului, Blazso Marton de la Bringabanda.

“Eu m-am simtit bine insa nu am castigat fiindca ar fi trebuit sa fiu mai tare pe urcari decat rider-ul maghiar. Pe coborari insa m-am descurcat mai bine decat el si anul acesta nu am mai avut crampe cum s-a intamplat anul trecut, fiindca acum am fortat mai putin pe prima parte si am mancat mai bine” – locul 2 UCI Elite Men, Logigan Lucian – CS Muresul.
“A fost cel mai bine organizat concurs din tara, din toate punctele de vedere, imi place la nebunie, o sa vin de fiecare data cand voi avea ocazia. A fost un traseu bun, vreme buna si organizare buna, eu insa nu m-am simtit asa cum ar fi trebuit” – locul 3 UCI Elite Men, Juganaru Razvan – Dinamo Scoreseze.
La proba “Open Race 50 km”, cursa a fost condusa detasat de catre Brúnó Bucsányi si Gábor Medgyes, ambii de la X2S Kona Team Ungaria, primul roman dupa ei a fost Vlad Sabau de la Team Maros Sport care insa a fost nevoit sa abandoneze, al treilea in clasamentul general terminand Mircea Gustav Robert din Targu Mures.
“Imi vine sa incep cu “traditionalul” PAI, insa mi-e greu. Mi-e greu si pentru ca a fost o cursa dificila mai mult din punct de vedere emotional decat fizic. Spun asta deoarece am fost pe traseu inainte pentru a ajuta la organizare, marcare, curatare, recunoastere si il cunosc foarte bine. Desi am inceput progresiv si ma simteam in forma problemele tehnice m-au obligat sa ies din cursa prematur. Pe coborarea de la Paltinei dupa o curba si o saritura peste un sant, am aterizat cu roata spate intr-o sticla sparta, care mi-a taiat cauciucul. Folosind un sistem tubeless mi-a fost imposibil sa montez o camera in timp util, astfel ca am decis, cu o durere mare in suflet, sa abandonez, desi eram pe la locul 2 la categorie si pe 3 la general, simtind ca pot face o figura mai mult decat frumoasa si sa ma bat pentru victorie. Insa se pare ca nu fost sa fie ziua mea norocoasa si dupa multi ani trebuie sa trec in dreptul acestui concurs un rusinos DNF” – Vlad Sabau
Premii au fost acordate la final, atat in bani pentru categoriile UCI cat si in produse BBB, Continental, Garmin si Focus pentru categoriile Hobby. S-a aucordat si premii la tombola, constand in diverse produse, marele premiu fiind o bicicleta Focus Whistler Disc, suma totala depasind cifra de 5000 Euro.
Multumirile organizatorului se indreapta catre partenerii implicati in buna desfasurare a evenimentului: Mitsubishi Motors Romania, CERT – Transsylvanya Off Road Club si Crucea Rosie, Serviciul de Ambulanta, Jandarmeria si Politia Romana.
In final Clubul Sportiv Maros, reprezentat prin d-ul Director Tudor Maros a primit Diploma de Excelenta din partea
Federatiei Romane de Ciclism si Triatlon, reprezentata de catre Secretarul General d-ul Vasile Selejan, pentru
organizarea celor competitii inscrise in calendarul UCI in 2010.
Site eveniment si rezultate complete: marathon.marosbike.ro

Text: Elisei Miron
Foto: Cristian Socaciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.